A weboldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Adataid teljes biztonságban kezeljük. Engedélyezed a sütik használatát?

Megisszuk, megesszük – de be is építjük ??

Mik azok az anyagok, melyek jó, ha megvannak egy fehérjeporban, hogyan és miért lesz ezáltal a fehérjepor igazán jó minőségű, prémium kategóriás termék. Kezdjük a sort az emésztést segítő anyagokkal!

Tovább olvasom!

Megiszod, megeszed – de be is építed? 

A világ legegyszerűbb dolga legurítani egy fehérjeturmixot, és így hozzátenni az étrendedhez extra fehérje mennyiséget. Végy egy adagolókanalat, rakd tele fehérjeporral, keverd el vízzel, rázz rajta párat és már ihatod is. Megnézed a címkét, és máris tudsz számolni az adott fehérje mennyiségével.

De vajon valóban számolhatsz mindazzal a fehérjével amiről azt hiszed, hogy elfogyasztottad?

Azzal hogy lenyeled a fehérjeturmixodat, egy dolgot értél el – eltüntetted a shakeredből. Ez még – sajnos – nem egyenértékű azzal, ami fel is szívódik! Természetesen a megfelelő minőségű fehérje kiválasztásával sokat tehetsz azért, hogy minél jobb felszívódást érj el, ezért kell mindig a magas biológiai értékkel rendelkező tejsavófehérjék közül választani – hamarosan erről is olvashattok. Ez azonban önmagában még nem biztos, hogy elég.

Mikroszkopikus segítőtársak

Emésztőrendszerünk működését nagyban befolyásolja bélflóránk egészségi állapota. A bélflórát milliónyi kis baktérium alkotja, melyek segítenek lebontani az egyes tápanyagokat. 

Ezeket a baktériumokat - a probiotikumokat - kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük, ám megfelelő táplálkozás és némi óvintézkedés megléte mellett erre nem feltétlenül van szükség, ha egyébként egészségesek vagyunk.

A bélflóra egészségi állapotát prebiotikumok fogyasztásával tudjuk javítani. Ezek olyan, nem emészthető szénhidrátok, melyek a probiotikus baktériumok növekedését és fejlődését stimulálják. Elfogyasztás után ezekre a tápanyagokra nem hatnak a bélrendszer felső hányadában található emésztőenzimek, így akadálytalanul jutnak a vastagbélbe, ahol serkentik a probiotikumok szaporodását. Ilyen prebiotikumok az inulin, a galakto-oligoszacharidok és a laktóz. 

A prebiotikumok kedvező hatásai a következők:

  •  fokozzák a probiotikumok szaporodását
  • megakadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bélfalon
  • jó hatással vannak a hasznos és káros baktériumok arányára
  • egyes ásványi anyagok felszívódást is javítják (kalcium, vas, cink, magnézium)


Bármilyen emésztési probléma, vagy fertőzés esetén hasznos szedni a prebiotikumokat, de aki nagyobb mennyiségű tápanyagot – pl. sok fehérjét vesz magához rendszeresen, az jó, ha gondoskodik a prebiotikumok folyamatos fogyasztásáról. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet egy olyan fehérjepor, mely már eleve tartalmazza a prebiotikumokat.

Emésztőenzimek

Emésztőenzimekkel mindenki szervezete kellő mennyiségben el van látva. Legalábbis, mindenki, aki átlagos mennyiségben fogyasztja az egyes tápanyagokat. Azonban tegyük a szívünkre a kezünket: a mi fehérjefogyasztásunk azért messze van az átlagostól. 

A napi javasolt bevitel többszörösét visszük be (és most tekintsünk el a ténytől, hogy a napi javasolt bevitel az miért olyan alacsony), és akad, akinek az emésztőrendszerét ez némileg megviseli. 

Lehet, hogy csak kellemetlen gázok formájában jelentkezik a dolog, de ez is egy jelzés – a környezetedre nézve pedig fenyegetés. Ilyen esetben tehetnek jó szolgálatot a pluszban fogyasztott emésztőenzimek.

Az egyik legnépszerűbb ilyen emésztőenzim a bromelain. A bromelaint - mely egy ananászból kinyert enzim - sikeresen alkalmazzák az emésztés elősegítésére, továbbá biztonságos, természetes gyulladáscsökkentőként mélyizom sérülések és zúzódások kezelésekor. Emésztőrendszert támogató képessége különösen hasznosnak tűnik nagy mennyiségű fehérje fogyasztása esetén.

Ez a természetes enzim testünk saját emésztőrendszerével karöltve bontja le a tápanyagokat. Az extra mennyiségű fehérje bevitelével nagyobb munkára - jóval nagyobbra, mint a szénhidrátok esetében - kényszerítjük az emésztőrendszert, míg azok felhasználható állapotba nem kerülnek, így tehát egy fehérjedús étkezéssel – vagy akár turmixszal – bevitt bromelain segíthet abban, hogy több hasznos aminosav jusson szervezetünkbe.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus