Aminosavak szerepe a szervezetünkben
Sportolás szempontjából különösen szükséges a regeneráció, a növekedés és az izomszövetek fejlődése. Az aminosavak a fehérje építőkövei de még jóval többet is jelentenek. A fehérjék és enzimek termelődésének szerves részét képezik. Hozzájárulnak olyan kémiai anyagok létrejöttéhez, amelyek hozzájárulnak az agyi funkciók fokozásához. Szerepet játszanak például a zsírszállításban, vagy más molekulák szintetizálásában.
A természetben több, mint száz aminosav létezik. Ezekből 20 aminosav tartozik a sztenderd aminosavak közé, amelyek között vannak esszenciális és nem esszenciális aminosavak.
Esszenciális aminosavak amelyeket a szervezet nem tud előállítani és ezért úgy kell táplálék útján biztosítani: hisztidin, izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán.
Nem esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet elő tud állítani, de ha fejlődni, növekedni akarsz, érdemes külön biztosíani a szervezet számára: alanin, arginin, aszparagin, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin, tirozin.
A BCAA három aminosavból áll, ezek a leucin, izoleucin és valin. Esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, viszont a test fehérjetartalmát 35-40%-ban alkotják, valamint a vázizom 15%-át teszik ki. A tejtermékek által biztosított fehérje 20%-ban BCAA-ból áll. A BCAA anyagcseréje az izmokban zajlik, mintsem a májban és diéta idején különösen fontos az alkalmazása az izombontás elkerülése érdekében. Ráadásul segíti olyan más aminosavak létrejöttét, mint amilyen a glutamin.
A BCAA fontos feltétele az izomnövekedésnek és a fáradtság leküzdésében is fontos a szerepe. Nagy intenzitású edzéseknél és állóképességi sportágaknál is javasolt a fogyasztása az izomlebontás elkerülése érdekében.
Nem sztenderd aminosavak
A 20 alapvető aminosav mellett rengeteg más aminosav is létezik, amelyek többnyire az alapvető aminosavak módosított változatai (pl a dopamin tirozin szintetizálásából keletkezik). Ezeknek számos fontos funkciója van a szervezetben (pl a GABA és a dopamin neurotranszmitterek, vagyis ingerületátvivő anyagok).
Izomépítés
A fehérje az a tápanyag, amely közvetlenül felelős az izomépítésért. Az izomépítéshez feltétlenül szükséges, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a megfelelő időpontban.
Anabolikus állapot fenntartása
A folyamatos, minőségi aminósav ellátás, ami azt jelenti, hogy minden étkezésünk tartalmaz fehérjét, alapvető fontosságú az izomépítéshez. Így tudjuk ugyanis fenntartani az anabolikus vagyis építő állapotot. Ha ezt nem biztosítjuk, a szervezet katabozációba vagyis leépítésbe kezd.
Fokozza a növekedési hormon (HGH) és az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét
A növekedési hormon egy fehérje hormon, amely 190 aminosavból áll és számos komplex fiziológiai folyamat része, mint amilyen a növekedés és anyagcsere. Az IGF-1 kulcsfontosságú szereplő az izomnövekedésben, amely arra ösztönzi az izomsejteket, hogy vegyenek fel aminosavakat és fokozzák a protein szintézist.
Fokozott zsírmobilizáció
A fehérje fogyasztás növeli a glukagon nevű hormon koncentrációját, amely nagyobb zsírmobilizációhoz vezet, mert aktivizálja a zsírraktározásért felelős enzimeket. Ezen enzimek alacsonyabb szintje nagyobb zsírraktározást és elhízást eredményez.